Recenzje, testy, opinie o Škodzie Karoq

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
zagi
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5TSI

Re: Recenzje, testy, opinie o Škodzie Karoq

Post autor: zagi »

Czy ktoś oprócz elektrod odebrał już swojego karoqa? Niech opisze (jak może) wrażenia jak to zrobił właśnie elektrod. Myślę że wszyscy są ciekawi i czekają

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: mans »

batman_xp1 pisze: 11 lut 2018, 14:40 Ale jeżeli ten mniejszy silnik jest dobry to 1.5 z większą mocą i większym momentem obrotowym musi być jeszcze lepszy bo skrzynia jest chyba taka sama przy obydwu silnikach.
Oczywiście, że będzie lepszy i bardziej dynamiczny i tutaj zgadzam się z Tobą ;)
Tylko, że Pertynowi nie chodzi o to, że silnik 1.5 TSI z manualną skrzynią będzie mułowaty i nieelastyczny tylko, że przełożenia są niedostosowane do jego możliwości i są tak dobrane, że trzeba mocno kręcić go na wysokie obroty niż jest to potrzebne.
Przy skrzyni DSG problem ten na szczęście nie występuje.
Masz to pięknie tutaj opisane w poniższym teście....

Ja jednak na Twoim miejscu nie zamartwiał bym się tą manualną skrzynią biegów i z pewnością Będziesz zadowolony ze swojego wyboru 8-)
Po tym teście widać, że z manulem też da się jezdzić dynamicznie :)

mans

marcin
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5TSI 150KM

Post autor: marcin »

mans pisze: 12 lut 2018, 13:28
batman_xp1 pisze: 11 lut 2018, 14:40 Ale jeżeli ten mniejszy silnik jest dobry to 1.5 z większą mocą i większym momentem obrotowym musi być jeszcze lepszy bo skrzynia jest chyba taka sama przy obydwu silnikach.
Ja jednak na Twoim miejscu nie zamartwiał bym się tą manualną skrzynią biegów i z pewnością Będziesz zadowolony ze swojego wyboru 8-)
Po tym teście widać, że z manulem też da się jezdzić dynamicznie :)

Odważna przejażdżka. :shock:
ciekawe jakie spalanie? 10/12 literków napewno poszło
Ale ładnie się zbiera, wyprzedził auto jakby stało :D

mans

:) Piękne dziewczyny kochają piękne samochody :)

marcin
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5TSI 150KM

Post autor: marcin »

Jeszcze ciepły test

Awatar użytkownika
NAIMAD71

Post autor: NAIMAD71 »

zagi pisze: 08 lut 2018, 22:42 Jeździł ktoś osobiście karoq-iem 1.5 tsi w manualu? Wszystkie testowe są z dsg niestety. Jestem ciekaw opini użytkowników . Zamówiłem z manualem zastanawiam się czy nie zmienić na dsg.
Zaznaczam na początku to są moje odczucia i spostrzeżenia,pozatym 200 km to za mało żeby ocena była wiarygodna-im więcej testujących tym więcej opini. 1- Światła świecą super nie zaobserwowałem że nisko, automatyka ok (jeżdziłem tyłko wieczorem po pracy test o odpowiedniej porze),nie parują dlaczego miały by parować-wcześniej miałem Rapida 3 lata i też nie parowały. 2-Bałem się 18'' ale są super rewelacja zawieszenie mega przyjemność z jazdy najlepsze jakie miałem, a miałem to -
(Hyundaj Tucson 4x4 CRDI 2.0, Nissan Qashqai 1,2 benzyna ,Skoda Rapid 1,2 benzyna. 3- Fotele sportowe są super w Rapidzie też mialem sportowe materiałowe dużo lepsze od standardowych trzymanie boczne bardzo dobre wręcz wyśmienite ale zależy od objętości osoby siedzącej -moja budowa drobna 177cm waga 73 kg ,na temat większego osobnika nie mogę się wypowiadać. 4-Audio- nic nie ustawiałem, nie było czasu na to, może pożniej- gra bardzo dobrze miło zaskoczony jestem- jak ustawie tony i opóżnienia to będzie zajebiście.5- Układ kierowniczy pracuje bardzo dobrze jest precyzyjny, mam Driving Mode ,myśle ze za mało km nakreciłem żęby coś więcej napisać, po 1000 coś dodam. 6 -Skrzynia biegów nie haczy, nie jest to masło- biegów nie trzeba szukać, działa dobrze jeśli się do konca sprzęgło wciska.po 1000km toś dodam. Spalenie w trybie NORMAL 6,4l/100 - jazda tylko po mieście ,zaznaczam to jest spalanie średnie nie chwilowe.Auto na dotarciu po 1500 dam znać jakie jest. 2-900 km przejechane trochę miasto ,wiekszość drogi krajowe max 100 km/h-docieranie silnika (spalanie 5,5l).Napiszę kilka zdan o 6 bieg. manualnej-pracuje bardzo dobrze i to nie prawda ze zamula i trzeba wyżej ciągnąć powyżej 2200 obrotów.Bieg wyższy wrzucam 1800-1900 obr. po wrzuceniu biegu obroty nie spadają na 1000 lub 1100 i auto nie zamula- to nie prawda. Na yutube Petryn gledzi- gościu podaje że auto z tym silnikiem(1,5- 150 KM i manualem) zamula ,żę ma inne przełożenia-(NIE JEŻDZIŁEM GOLFEM W TEJ KONFIGURACJI) ,że spalanie wzrasta po trzeba go wyżej kręcić to BZDURA.Na ustawieniu ECO na 1 ruszanie jest masakryczne, rusza sie bardzo wolno,trzeba uważać ,żeby zdążyć na lewo skręcie (jeśli szybki ruch),NORMAL już jest bardzo dobrze , SPORT jest super jak na takie auto-(to nie sedan sportowy).Nie trzeba się bać manualu samemu ocenic czy warto dokładać do DGS przeliczyć koszty i pomyśleć czy będzie problem z odsprzedażą DSG.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
NAIMAD71

Przejechane już 1600km,ostatnia trasa Kędzierzyn-Kożle -Zakopan, tryb Normal spalanie 5l/100 jestem mega zadowolony z mauala.Pozdrawiam

Kraq

Post autor: Kraq »

NAIMAD71 pisze: 19 lut 2018, 10:39 Przejechane już 1600km,ostatnia trasa Kędzierzyn-Kożle -Zakopan, tryb Normal spalanie 5l/100 jestem mega zadowolony z mauala.Pozdrawiam
To super. Napisz, czy jest dynamiczny na trasie (wyprzedzanie).

Awatar użytkownika
NAIMAD71

Kraq pisze: 19 lut 2018, 12:25
NAIMAD71 pisze: 19 lut 2018, 10:39 Przejechane już 1600km,ostatnia trasa Kędzierzyn-Kożle -Zakopan, tryb Normal spalanie 5l/100 jestem mega zadowolony z mauala.Pozdrawiam
To super. Napisz, czy jest dynamiczny na trasie (wyprzedzanie).
Nie korzystałem z pełnej mocy, ponieważ docieram auto-zgodnie z zaleceniami.Wyprzedzałem bez większych problemów, nie musiałem się zastanawiać czy zdążę zrobić to bezpiecznie. Jest bardzo dobrze, nawet super, lecz to nie auto sportowe.To trzeci mój suv (Hyundaj Tucson 2.0 crdi, Nissan Qashqi 1,2)-ten jest najlepszy.Pozdrawiam :mrgreen:

ODPOWIEDZ