Myślałem, że w porównaniu do 1.5 TSI będzie o wiele gorzej z osiągami tego 3 cylindrowego maleństwa
Wybór silnika
-
mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Re: Wybór silnika
Elastyczność silnika 1.0 TSI w Karoqu ,zmierzona w tym teście mile mnie zaskoczyła i jestem pod wrażeniem
Myślałem, że w porównaniu do 1.5 TSI będzie o wiele gorzej z osiągami tego 3 cylindrowego maleństwa

Mam pytanko, ktoś wybrał 2.0 TDI 150 KM, jak się on sprawuje, czy nie jest za mały ?
-
M a r c i n
- Samochód: WRX STI 04', Corolla TS 02', Scala 19'
Nie prawda
Jak ścigaliśmy się na szkoleniu 1.0TSI Manual kontra 1.5 dsg, To często 1.5 łapało zadyszkę i wcale niezbyt lepiej się zbierało. Wystarczyło po prostu, że ktoś szybciej zareagował w 1.0 z naciśnięciem gazu i 1.5 zostawało w tyle na długość czy dwie samochodu
2.0TDI 150 koni z manualem bardzo fajnie zamiatało ogonem na szutrowych odcinkach,
I jeszcze w sprawie 1.0TSI pozwolę sobie zacytować sam siebie, bo nie chcę się po raz dziesiąty powtarzać na kolejnym już forum
M a r c i n pisze: ↑22 lut 2018, 1:56 Ja jeździłem (przyp. odpowiadałem w innym temacie o silniku 1.0 do Karoqa), polecam i zachwalam. Broń Boże nie ze względu że sprzedaje te samochody. Dla przykładu Octavię z 1,2TSI miałbym nawet opory żeby wziąć za darmo...Ale wielokrotnie przytaczam przykład, gdzie Octavią 1.0TSI z piątką na pokładzie plus bagaże zrobiłem trasę Kraków-Poznań (468km) w 2h 47 minut z średnią 172km/h (miejscami licznikowe 230 leciała - po rozpędzaniu się na kilkukilometrowej prostej ale jednak) utrzymując przy tym spalanie 9,7 litra na setkę (liczone po tankowaniu, a nie względem komputera) i gdybym dziś wybierał Octavię do codziennego preclowania czy to do pracy, czy z rodziną byłby to jedyny silnik jaki brałbym pod uwagę - osiągi wręcz znakomite biorąc pod uwagę pojemność, a w mieście udało mi się rekordowo zejść do 4.7 litra na setkę, gdzie trzeba zdradzić tajemnicę poliszynela - Kraków nie należy do najłatwiejszych miast do jazdy ekonomicznej
I choćby mnie kroili i tak powiem, że do codziennej jazdy to najlepszy wybór.
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.
Posiadam,użytkuję i jest oszczędny -Ty kolego opierasz się na testach,podejdz do salonu i zapisz się na jazdę.Zobaczysz ,że na pierwszej jeżdzie też będziesz miał wysokie spalanie,mi potrzebne było z 1500 km żeby ogarnąć ten silnik 1,5 150 KM w manualu.Kraq pisze: ↑01 sty 2018, 16:22Ten silnik wcale nie jest taki oszczędny. VAG zapowiadał, że będzie palił 1 litr mniej na 100km niż silnik 1.4 150KM. A z testów które widziałem, wynika że pali więcej i to sporo więcej. A dwa ten nowy silnik jest mniej dynamiczny w górnym zakresie niż 1.4 150KM. Podejrzewam, że VAG "zdusił" softem ten silnik w Skodzie. Potwierdzają to też testy Skody Karoq.
Obawiam się, że Karoq 4x4 w pewnych sytuacjach też może mieć problem z wzniesieniami. Zwłaszcza po całkowitym zatrzymaniu.
-
M a r c i n
Radzi sobie całkiem nieźle
Dużo dostępnych!
Dużo dostępnych!
-
M a r c i n
I to całkiem nieźle
Dużo dostępnych!
Dużo dostępnych!
-
Freestyler
- Samochód: Skoda, Karoq 1,6 TDI
Witam,
Podepne się do tego wątku w wyprawie wyboru silnika.
Mianowicie chciałem poznać waszą opinię na temat wersji 1,6 tdi , dużo pisze się tu o jednostkach benzynowych, a w kwestii dieseli jedynie o 2.0 tdi.
Mam zarezerwowany samochód z letniej wyprzedaży właśnie z 1,6 tdi DSG, ale defakto nie miałem okazji się nim przejechac. Jeździłem swego czasu Octavia 1,6 tdi z 105KM w manualu i byłem zadowolony, nie grzeszył ogromną dynamika ale odwdzięczał się elastycznością i niskim spalaniem.
Czy jest tu użytkownik Karoqa 1,6 tdi lub osoba która miała przyjemność taka wersja się przejechać? Będę wdzięczny za pomoc i opinie.
Podepne się do tego wątku w wyprawie wyboru silnika.
Mianowicie chciałem poznać waszą opinię na temat wersji 1,6 tdi , dużo pisze się tu o jednostkach benzynowych, a w kwestii dieseli jedynie o 2.0 tdi.
Mam zarezerwowany samochód z letniej wyprzedaży właśnie z 1,6 tdi DSG, ale defakto nie miałem okazji się nim przejechac. Jeździłem swego czasu Octavia 1,6 tdi z 105KM w manualu i byłem zadowolony, nie grzeszył ogromną dynamika ale odwdzięczał się elastycznością i niskim spalaniem.
Czy jest tu użytkownik Karoqa 1,6 tdi lub osoba która miała przyjemność taka wersja się przejechać? Będę wdzięczny za pomoc i opinie.
- Bomber
- Samochód: Karoq 2,0 TDI 4x4 Style - sprzedany
Jeździłem testowym parę miesięcy temu ale nie miałem go dłużej niż 2h. Dynamiki dużej nie ma ale zawsze można chipa mu wstawić
i będzie miał pod 140 KM.. Jeździ przyzwoicie ale to raczej silnik głównie do miasta i na ekspresówki. O dynamicznym wyprzedzaniu można zapomnieć. Czuć ,że jest dużo słabszy od 2,0 TDI ale pewnie jest bardziej ekonomiczny. Zresztą jak będziesz konfigurował to już nie ma opcji (poza sztukami dealerskimi) zamówić 2,0 TDI bo wyleciał z cennika i pewnie nie wróci (chociaż miala być pierwotnie jeszcze wersja 190 KM). Napewno ten silnik ładniej grzechocze od 1,0TSI 
Pozdrawiam,
Bomber
Karoq 2,0 TDI 4x4 Style DSG
Bomber
Karoq 2,0 TDI 4x4 Style DSG