Mam serwer dedykowany, spory transfer. Forum Mokki nie wykorzystuje go nawet w 20%
Będę na pewno tutaj zaglądał, w razie konieczności oczywiście udzielę wsparcia i pomogę, myślę że damy radę ze sobą żyć w zgodzie
Zacznij prowadzić to na pewno się wlaczymyArKos pisze: ↑03 gru 2019, 10:02 Tak jak pisałem - jestem w stanie się zaangażować i zrobić taki kącik. Jeśli mam przyzwolenie, to proszę o utworzenie działu/podforum i powrzucam to i owo. Materiałów mam sporo z zagranicznych witryn, każdorazowo dam odnośnik do źródła (żeby nikt nie zarzucił naruszenia praw autorskich itp).
Widziałbym to tak, że są podwieszone tematy główne (zamknięte) a pytania/dyskusja toczy się w tym samym podforum w innych tematach - chodzi o przejrzystość i czytelność materiałów.
A zwróciłeś uwagę, że procedura napełniania skrzyni olejem zawiera wpis, aby unieść przód samochodu? I że tam ujęto informację, że ilość 2,3l nie wejdzie, jeśli pojazd będzie stał swobodnie?kwiatek88 pisze: ↑30 lip 2020, 14:09 Przykład:Opisana w materiałach manualna skrzynia biegów MQ250 "02S" pochodzi z Octavii z 2004 roku. Konstrukcyjnie jest praktycznie identyczna, jednak sposób serwisowania tej skrzyni w Karoq'u jest całkowicie odmienny i procedura kontroli lub wymiany oleju przekładniowego opisana w materiale jest absolutnie nie do przyjęcia i grozi uszkodzeniem skrzyni. Zmiany wynikają z innego kąta pochylenia zespołu napędowego, co czyni otwór kontrolno-wlewowy nieużytecznym(porducent nie zmienił jego położenia)i wymaga innej procedury zalewania oleju. Nie należy więc nawet sprawdzać poziomu oleju poprzez odkręcanie korka kontrolnego, ponieważ spowoduje to wypływ oleju(właściwy poziom jest dużo powyżej) co zrodzi konieczność zlania całego oleju(też specjalna procedura, bo korkiem spustowym nie wszystko zleci) i zalania ściśle odmierzonej ilości.
Przeczytałem bardzo dokładnie i w części o sprzwdzaniu poziomu oleju w skrzyni (rozdział 34-4) tego typu zaleceń nie ma, bo taki problem w Octavii nigdy nie występował. Gdzie jest wpis, że 2,3l nie wejdzie? Tam nie opisano procedury wymiany!!!
A możesz przybliżyć, bo mnie zaciekawiłeś?sposób serwisowania tej skrzyni w Karoq'u jest całkowicie odmienny i procedura kontroli lub wymiany oleju przekładniowego opisana w materiale jest absolutnie nie do przyjęcia i grozi uszkodzeniem
Mam nadzieję, że nie mówisz o całym dziale biblioteczka, bo to jest zarąbiste i kawał dobrej roboty ArKos. Przy wymianie oleju fajnie byłoby dorzucić informację o wymianie filtra oleju, chodzi tylko, żeby dodać jakieś detale co do jego wymiany. Ja teraz się zastanawiam, czy końcówka na klucz dynamo 76 mm czy 74 mm i też nie wiem ile Nm na filter, bo na korek 30, a gdzieś na przykładzie octavii czytałem, że na filter 20 Nm, dobrze byłoby to w takim dziale potwierdzić