Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"
-
BEATA&KRZYSZTOF
Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"
Jak widać ich logo to sztuka niezwykle nowoczesna, stąd oprócz twórcy, nikt nie wie co przedstawia i dlatego każdy widzi co chce widzieć
.
Historię z indianinem i logo znałem, ale fajnie że zostało to wstawione na forum, żeby inni też się dowiedzieli. Škoda to jedna ze starszych marek (zaczynała od rowerów), robiła przepiękne auta, nowoczesne jak na dawne lata z początku motoryzacji, teraz to retroklasyki. Reputację Škodzie podniszczył okres komuny, czy jak kto woli socjalizmu w Czechosłowacji, ale mimo tego w porównaniu do innych firm sterowanych centralnie wyszła w miarę obronną ręką. Koncern VAG dał jej nową siłę i odbudowuje reputację. Sprzedaje się na zachodzie bardzo dobrze, klienci mają o niej dobre zdanie. Miała i ma sukcesy w moto sporcie, dobrze to wszystko wiedzieć.
Dresy się śmieją z tej marki i robią jej hejt z tą kurą i jej kierowcą w kapeluszu.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Dresy się śmieją z tej marki i robią jej hejt z tą kurą i jej kierowcą w kapeluszu.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Cześć wszystkim. Podobny efekt miałem w skodzie rapid 16 tdi. Nie było płynnego przejścia między zmiana biegów zawsze następowało szarpanie silnikiem skrzynią. Powołany rzeczoznawca stwierdza błąd przeniesienia napędu. Mimo to skoda nie poczuła się do odpowiedzialności stwierdzając że jest to cechą tego samochodu 3 lata walki z salonem. Boję się że tu też nie jest to soft tylko błąd przeniesienia napędu i nie są wstanie tego usunąć tanim kosztem .
Jeżeli w nowych egzemplarzach Karoqa 1.5TSI manual to kangurowanie nie występuje, to będzie oznaczać, że była to wada mechaniczna, która została poprawiona. Poczekajmy co napiszą nowi użytkownicy Karoqa, którzy odbiorą swoje samochody i podzielą się tym na forum.JODRAK pisze: ↑12 mar 2019, 17:28 Cześć wszystkim. Podobny efekt miałem w skodzie rapid 16 tdi. Nie było płynnego przejścia między zmiana biegów zawsze następowało szarpanie silnikiem skrzynią. Powołany rzeczoznawca stwierdza błąd przeniesienia napędu. Mimo to skoda nie poczuła się do odpowiedzialności stwierdzając że jest to cechą tego samochodu 3 lata walki z salonem. Boję się że tu też nie jest to soft tylko błąd przeniesienia napędu i nie są wstanie tego usunąć tanim kosztem .
Właśnie jestem w ASO, doradca serwisowy o kangurowaniu jeszcze nie słyszał
- Andrew1962
- Samochód: Skoda Karoq Style 1.5
Ja dzisiaj odebrałem swojego Kuraka 1,5 TSI manual i żadnego efektu kangura nie zanotowałem. Tak samo nie występuje haczenie jedynki o czym ktoś pisał wcześniej. Natomiast system s/s to jakieś nieporozumienie, w czasie wycofywania z miejsca parkingowego potrafi wyłączyć silnik zanim ruszyłem do przodu i tak samo podczas skrętu w prawo kiedy wyjeżdżałem z podporządkowanej! No chyba nie o to chodzi w tym systemie? Przyjdzie mi po prostu za każdym razem go wyłączać?! Chyba, że się do niego przyzwyczaję choć na to nie liczę
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Nic nie wiedzą a co mają powiedzieć. Stoję u mistrza serwisu odbywamy jazdę próbna widzi coś dziwnego między czasie kolejny klient zgłasza ten sam problem i co słyszę nic nie wiedzą a ja stoję obok. Nie wytrzymałem dostało im się. Po prywatnych konsultacjach sprawa nie wygląda dobrze naprawa nie jest prosta i tania nie wiem czy zdobędą się na ten gest
-
mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Re: Ruszanie z I. biegu -
W Seacie Ateca znalezli na s/s rozwiązanieAndrew1962 pisze: ↑12 mar 2019, 19:48 Natomiast system s/s to jakieś nieporozumienie, w czasie wycofywania z miejsca parkingowego potrafi wyłączyć silnik zanim ruszyłem do przodu i tak samo podczas skrętu w prawo kiedy wyjeżdżałem z podporządkowanej! No chyba nie o to chodzi w tym systemie? Przyjdzie mi po prostu za każdym razem go wyłączać?! Chyba, że się do niego przyzwyczaję choć na to nie liczę![]()
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... fcd0b092ea
-
BEATA&KRZYSZTOF
Może to i jest jakieś rozwiązanie, ale montowanie czegoś takiego w aucie na gwarancji to chyba nie jest dobry pomysł. Poza tym uważam, że takie działanie s/s należy rozważać w kategorii istotnej wady, ponieważ jeśli ktoś nie zostanie od razu uprzedzony może narazić się na kolizję.
W superb-ie działa to tak samo. Ciekawe jak w autach innych marek?
- i to jest chyba jedyne wyjście.Przyjdzie mi po prostu za każdym razem go wyłączać?
- Andrew1962
- Samochód: Skoda Karoq Style 1.5
Re: Ruszanie z I. biegu -
No bez jajmans pisze: ↑12 mar 2019, 20:20 ....
W Seacie Ateca znalezli na s/s rozwiązanie![]()
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... fcd0b092ea
Gdzieś czytałem, że to jest celowy zabieg i tak właśnie s/s miałby działać. Można to tak zmienić aby domyślnie s/s był nieaktywny. O czym pisałem wyżejAndrew1962 pisze:No bez jajmans pisze: ↑12 mar 2019, 20:20 ....
W Seacie Ateca znalezli na s/s rozwiązanie![]()
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... fcd0b092eaKupujesz nowe auto i chałupniczo masz je modyfikować??!! Inżynierowie z działu badań i rozwoju Skody lub całej grupy VAG niech się wezmą za problem!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Była srebrna Octavia II Fl Combi Style 1,4 TSI. Obecnie czarny Karoq Style 1,5 TSI+DSG i srebrna Fabia III Style 1,2 TSI+DSG