Zapewne poprawiony i w systemie "mild hybrid".
Raporty spalania
Re: Raporty spalania
Sory,poprawię się, już wcześniej pisałem ,że długodystansowe spalanie to 6,2-6,5/100- od zakupu 13 m-ce. Ludzie nie czytają postów od początku tylko wyrywkowo.Pozdrawiam
To teraz wiemy więcej. Bardzo dobre spalanie długookresowe. Napisz jaką technikę jazdy stosujesz, bo może być to pomocne, zwłaszcza dla osób posiadających manuala.
-
c#Hunter
- Samochód: Karoq Style 1.5TSI
Ja tam nie narzekam, schodzę ze spalaniem coraz niżej a silnik jeszcze nie dotarty. Dzisiaj w trasie 70km gdzie na koniec miałem przejazd przez całą Warszawe (Wisłostradą z kierunku Gdańska na Wilanów) wyszło mi spalanie 5,7l/100km. Da rade zejść niżej tylko kwestia maks prędkości i żeby korków nie było
Odpalam sobie 5/6bieg plus Tempomat z kagańcem na 110km/h i sobie jadę. Tempomat bardzo pomaga zejść ze spalaniem. Zauważyłem że czasami lepiej trzymać na 5 bo włączają się dwa cylindry gdy na 6 już jedzie na czterech.
Edit: moja technika jady to zawsze dużo hamowania silnikiem i zauważyłem że bardzo delikatnie hamuje ten 1,5TSI. Spokojnie można stosować technikę że rozpędzamy się do 80 i sobie dryfujemy do 70 itd. Spory kawał potrafi tak przejechać z zapiętym biegiem.
Edit: moja technika jady to zawsze dużo hamowania silnikiem i zauważyłem że bardzo delikatnie hamuje ten 1,5TSI. Spokojnie można stosować technikę że rozpędzamy się do 80 i sobie dryfujemy do 70 itd. Spory kawał potrafi tak przejechać z zapiętym biegiem.
No to teraz moje wyniki z rana, z miasta Wrocław i to wcale nie przez centrum. 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Była srebrna Octavia II Fl Combi Style 1,4 TSI. Obecnie czarny Karoq Style 1,5 TSI+DSG i srebrna Fabia III Style 1,2 TSI+DSG
Tradycyjnie liczone przy dystrybutorze, ostatnie 6,95l/100km, a średnia ze wszystkich tankowań od początku utrzymuje się na poziomie 7,33l/100km. Dodam, że komputer pokładowy podaje spalanie długookresowe 7,3l/100km, czyli jest to w moim przypadku zgodne z rzeczywistością.
Witam,
Jestem świeżym posiadaczem Karoqa, dokładnie od tygodnia. Cały czas jeździłem samochodami z silnikiem diesla.
Teraz po zakupie z silnikiem benzynowym i ze skrzynią DSG chciałem się zapytać o technikę jazdy.
Pewnie macie doświadczenia jak ruchać np. spod świateł, raczej energicznie gaz 3/4 do 50km i później już normalna jazda, czy raczej "jak żółw" do uzyskania także np. 50 km i normalna jazda. Jak widzę chwilowe spalanie 40l to robi mi się niedobrze. Teraz spalanie po 300km mam długodystansowe na poziomie 10l/100km, ale samochód na dotarciu.
Proszę o jakieś rady dla nowego posiadacza naprawdę fajnego samochodu.
Jestem świeżym posiadaczem Karoqa, dokładnie od tygodnia. Cały czas jeździłem samochodami z silnikiem diesla.
Teraz po zakupie z silnikiem benzynowym i ze skrzynią DSG chciałem się zapytać o technikę jazdy.
Pewnie macie doświadczenia jak ruchać np. spod świateł, raczej energicznie gaz 3/4 do 50km i później już normalna jazda, czy raczej "jak żółw" do uzyskania także np. 50 km i normalna jazda. Jak widzę chwilowe spalanie 40l to robi mi się niedobrze. Teraz spalanie po 300km mam długodystansowe na poziomie 10l/100km, ale samochód na dotarciu.
Najlepsza rada - zmień sobie wyświetlanie spalania na prędkość. Nie ma co sobie odbierać przyjemności jazdy.tomkrol pisze: ↑22 mar 2019, 13:26 Witam,
Mi się spalanie nawet poprawiło jak przestałem się tym przejmować.
Jeden trik - pewnie wyłączasz Start/Stop. Jak wiesz że będziesz stał na światłach co najmniej minute to włącz S/S i silnik
powinien się wyłączyć (nie zawsze). Zielone - włączasz z powrotem.
To autko lubi się toczyć. Żauważyłem, że nie wytraca tak prędkości, jak inne samochody, których do tej pory używałem, Kiedy zacząłem dynamicznie ruszać, a odpuszczać dopiero po rowinięciu zamierzonej prędkości, zauważyłem, że spalanie spadło. Rozpędzanie się powoli przynosiło odwrotny efekt.