Andrew1962 pisze: ↑12 kwie 2019, 12:03
Właśnie, gdzie znaleźć ten numer oprogramowania? Z ciekawości chciałem sprawdzić swój ale w homologacji mimo wielu danych nie znalazłem
Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka
Musisz mieć jakiś interface diagostyczny VAG i w informacjach o sterowniku silnika jest. Ja w OBDeleven widzę coś takiego
Numer oprogramowania: 05E906018R
Wersja oprogramowania: 6090
Cyt. "Odwiedziłem w sumie 10 serwisów rozmowy z właścicielami przedstawicielami leasingu zrobimy wszystko aby Pana zadowolić czyli nic. Wykorzystałem znajomości i doszedłem do mistrza serwisu prywatnie i jedno stwierdzenie mówi wszystko pozbyć się samochodu .Jestem na etapie szukania klienta na cesje .Niestety wieść o tym silniku szybko się rozchodzi i chętnych brak. Mówił mi że robią wszystko aby nie nagłaśniać tej sprawy bo muszą dalej sprzedawać a raczej wciskać samochód z błędem. U mnie to szarpanie jest coraz bardziej irytujące z 1 na 2 jest beznadzieja."
Cyt. "Odwiedziłem w sumie 10 serwisów rozmowy z właścicielami przedstawicielami leasingu zrobimy wszystko aby Pana zadowolić czyli nic. Wykorzystałem znajomości i doszedłem do mistrza serwisu prywatnie i jedno stwierdzenie mówi wszystko pozbyć się samochodu .Jestem na etapie szukania klienta na cesje .Niestety wieść o tym silniku szybko się rozchodzi i chętnych brak. Mówił mi że robią wszystko aby nie nagłaśniać tej sprawy bo muszą dalej sprzedawać a raczej wciskać samochód z błędem. U mnie to szarpanie jest coraz bardziej irytujące z 1 na 2 jest beznadzieja."
Ja się nie znam ale może jakiś prawnik bo to już podchodzi pod pozew zbiorowy wlascicieli tych aut bo zostali jakby oszukani wadliwyM towarem .
Ja w moim 1.5 dsg 4x4 nie mam kangura ( produkcja w marcu była) A powiem nawet że jeździłem vw sportsvan 1.4 150 km przed zakupem 2 lata i teraz karog wydaje mi się bardziej dynamiczny mimo że to auto wyższe itd
Teraz tzw. kangur i szarpanie dotyczyc moze tylko aut dla ktorych wciaz nie ma aktualizacji, czyli z pierwszego rzutu produkcji. Nowsze i aktualnie produkowane w zestawieniu z manualem i dsg juz nie mają tego problemu, bo dostaja nowy soft. Tak?
Niedługo nie będzie tego problemu. VAG podobno wycofuje od 2021 silnik 1.5TSI. Tak samo jak skrzynię biegów MQ250. Ma ją zastąpić skrzynia MQ281.
Zostaną chyba tylko mild-hybrydy i hybrydy.
Jeśli chodzi aktualizacje softu silnika, to jedna osoba z Briskoda napisała, że nie wszystkie problemy zostały rozwiązane a technicy z ASO, powiedzieli że będzie kolejna aktualizacja. Wygląda na to, że wypuścili aktualizację i testują na "pacjentach". Kazali zostawić mu samochód w serwisie. Jeździli zimnym silnikiem przed wgraniem softu, potem wgrali nowy soft i znowu jeździli samochodem obserwując rezultaty.
Kolejny ciekawy wpis tym razem użytkownika "Kodiaq…...AKA Colin Lambert" z karoqforums.co.uk z dnia 18.04.2019 (wpis na stronie https://www.karoqforums.co.uk/viewtopic.php?f=8&t=433).
W skrócie: "zostałem poinformowany dzisiaj przez serwis, że udostępniona przez VAG aktualizacja oprogramowania mająca rozwiązać "syndrom kangura" została wycofana, ze względu na to, że nie przyniosła oczekiwanego rezultatu".