Opinie po jazdach próbnych
Re: Opinie po jazdach próbnych
Te listwy to detal, natomiast źle zestopniowana manualna skrzynia biegów to jest problem. I ciągle cisza na ten temat, czekamy..
Odbyłem dzisiaj jazdę próbną najpopularniejszym chyba (jeżeli chodzi o dostępność do jazd testowych) 1.5 TSI DSG Style. Potwierdza się dużo z Waszych obserwacji. Zacznimy od minusa:
(-) Dziwne zachowanie się duetu silnik+skrzynia. Silnik żwawo wkręca się na obroty, ale niewiele z tego wynika poza hałasem. Przypomina mi to jazdę aktualnymi wolnossącymi Mazdami 2.0, a nie silnikiem turbo. I nie jest to komplement. Na niskich obrotach jest cicho, na wolnych obrotach praktycznie nie słychać silnika (przy wyłączonym start-stop). Skrzynia szybko zmienia przełożenia, ale jest to zbyt mocno odczuwalne, mam wrażenie że zmienia je za często. Miałem w ramach jazd testowych porównanie z innymi rozwiązaniami - japońska tradycyjna 6 biegowa skrzynia Mazdy (mimo zapewne ciut gorszych osiągów) zmienia biegi niezauważanie. Nie chce mi się również wierzyć w to, ale jechałem nowym Civikiem z CVT (182 konie) i silnik mniej wył - zapewne to zasługa wirtualnych przełożeń. Mam też porównanie do zestawu 2.0 TDI 190 koni+ DSG - to również inna półka.
(+) Ogólne odczucia z jazdy w typowo miejskich warunkach. Takie, jakich oczekiwałem. Samochód jest zwarty, zwrotny a mimo to czujemy, że nie siedzimy w miejskiej "popierdółce". Zawieszenie komfortowe (nawet na 18" felgach) ale nie buja.
(+) Ergonomia - pozycja za kierownicą, rozmieszczenie wszystkich elementów sterowania, dodatki "simply clever"
(+) Wygląd na żywo - lepiej niż na zdjęciach
(?) Cennik. Rabat bez dodatkowych negocjacji jaki mi zaproponowano to 3% z groszami. Z drugiej strony trudno znaleźć coś porównywalnego, poza Atecą. Bliski gabarytami Qashqai nie ma sensownego kompletu silnik+przekładnia automatyczna. 3008 ma dużo ciekawsze wnętrze, ale za porównywalne pieniądze ma 3 cylindrowy silnik.
(?) Wersja Ambition, w którą celowałbym. Ciężko znaleźć zdjęcia, jakimi detalami wnętrza (poza oczywistymi pozycjami w cenniku) różni się od Style'a. Znalazłem jeden samochód ze zdjęciami wnętrza na Otomoto.
(?) System multimedialny. Nie zdążyłem sprawdzić, a po jeździe usiłowaliśmy ze sprzedawcą przetestować CarPlay z moim telefonem. Samochód przez kabel widział tylko muzykę - nie wiem czy to kwestia nieoryginalnego kabla, jakichś ustawień czy błędu samego radia.
Podsumowując, jazda próbna spowodowała, że wiem tyle, ile przed nią... Nie skreślam Karoqa, ale nie spieszę się z zamówieniem... Plus dla sprzedawcy za wyważone podejście - ci zazwyczaj dzielą się na natrętnych akwizytorów (głównie marki specjalizujące się w klientach indywidualnych) i takich którzy klienta indywidualnego mają z zupełnym poważaniu.
(-) Dziwne zachowanie się duetu silnik+skrzynia. Silnik żwawo wkręca się na obroty, ale niewiele z tego wynika poza hałasem. Przypomina mi to jazdę aktualnymi wolnossącymi Mazdami 2.0, a nie silnikiem turbo. I nie jest to komplement. Na niskich obrotach jest cicho, na wolnych obrotach praktycznie nie słychać silnika (przy wyłączonym start-stop). Skrzynia szybko zmienia przełożenia, ale jest to zbyt mocno odczuwalne, mam wrażenie że zmienia je za często. Miałem w ramach jazd testowych porównanie z innymi rozwiązaniami - japońska tradycyjna 6 biegowa skrzynia Mazdy (mimo zapewne ciut gorszych osiągów) zmienia biegi niezauważanie. Nie chce mi się również wierzyć w to, ale jechałem nowym Civikiem z CVT (182 konie) i silnik mniej wył - zapewne to zasługa wirtualnych przełożeń. Mam też porównanie do zestawu 2.0 TDI 190 koni+ DSG - to również inna półka.
(+) Ogólne odczucia z jazdy w typowo miejskich warunkach. Takie, jakich oczekiwałem. Samochód jest zwarty, zwrotny a mimo to czujemy, że nie siedzimy w miejskiej "popierdółce". Zawieszenie komfortowe (nawet na 18" felgach) ale nie buja.
(+) Ergonomia - pozycja za kierownicą, rozmieszczenie wszystkich elementów sterowania, dodatki "simply clever"
(+) Wygląd na żywo - lepiej niż na zdjęciach
(?) Cennik. Rabat bez dodatkowych negocjacji jaki mi zaproponowano to 3% z groszami. Z drugiej strony trudno znaleźć coś porównywalnego, poza Atecą. Bliski gabarytami Qashqai nie ma sensownego kompletu silnik+przekładnia automatyczna. 3008 ma dużo ciekawsze wnętrze, ale za porównywalne pieniądze ma 3 cylindrowy silnik.
(?) Wersja Ambition, w którą celowałbym. Ciężko znaleźć zdjęcia, jakimi detalami wnętrza (poza oczywistymi pozycjami w cenniku) różni się od Style'a. Znalazłem jeden samochód ze zdjęciami wnętrza na Otomoto.
(?) System multimedialny. Nie zdążyłem sprawdzić, a po jeździe usiłowaliśmy ze sprzedawcą przetestować CarPlay z moim telefonem. Samochód przez kabel widział tylko muzykę - nie wiem czy to kwestia nieoryginalnego kabla, jakichś ustawień czy błędu samego radia.
Podsumowując, jazda próbna spowodowała, że wiem tyle, ile przed nią... Nie skreślam Karoqa, ale nie spieszę się z zamówieniem... Plus dla sprzedawcy za wyważone podejście - ci zazwyczaj dzielą się na natrętnych akwizytorów (głównie marki specjalizujące się w klientach indywidualnych) i takich którzy klienta indywidualnego mają z zupełnym poważaniu.
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
3008 będzie miał dużo mniejszą cenę po kilka latach…woolf pisze: ↑18 gru 2017, 21:43(?) Cennik. Rabat bez dodatkowych negocjacji jaki mi zaproponowano to 3% z groszami. Z drugiej strony trudno znaleźć coś porównywalnego, poza Atecą. Bliski gabarytami Qashqai nie ma sensownego kompletu silnik+przekładnia automatyczna. 3008 ma dużo ciekawsze wnętrze, ale za porównywalne pieniądze ma 3 cylindrowy silnik.
Zapytaj na infolinii Skody, powiedzą Ci w którym salonie taki może stać.
Mam nadzieję, że Twój telefon, to iPhone
P.S. Pozwoliłem sobie trochę sformatować Twojego posta, lepiej się go będzie czytało.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Karoqa? Daj mu znać o naszym forum! 
Ja też czekam na Ambition. Pierwsze samochody demo w salonie w moim mieście mają być w styczeń/luty 2018.
Może tak, może nie... Można porównać 3008 vs Yeti z podobnych roczników i różnice nie są oczywiste. A na plus Peugeota dochodzi klasyczna przekładnia Aisin.
Tak, w końcu CarPlay=iPhone
-
Islandermw
- Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI z DSG
Testował ktoś te elektroniczne gadżety z zakresu bezpieczeństwa, np. "Lane assist" jak to działa (to chyba nie jest wersja Activ)?
-
mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Wg. tego testu Lane Assist w Karoqu działa dosyć dobrze
Totalne bzdety od 15 stycznia użytkuję 1,5 TSI w manualu- pisałem ,że dobrze się spisuje, bardzo dobrze -polecam też raporty spalania 5l/100.pozdrawiam
-
M a r c i n
- Samochód: WRX STI 04', Corolla TS 02', Scala 19'
Jeśli mają Aisiny z serii TF to nie jestem pewien czy to plus
Skrzynie mają długie przełożenia, pozwalające korzystać z całego zakresu maksymalnego momentu obrotowego. Krótsze przełożenia moim zdanie w tych silnikach nie mają sensu bo trudno będzie złapać trakcję na poszczególnych przełożeniach i trzeba będzie się nieźle namachać wajchą. Moim zdaniem, zestopniowanie w punkt. Może odrobinę krótsze przełożenia by nie zaszkodziły, ale close-ratio nie byłoby najlepszym rozwiązaniem. Krótsze przełożenia z mniejszymi różnicami przełożeń są fajne w wysokoobrotowych wolnossakach
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.