Czas oczekiwania na Karoqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Re: Czas oczekiwania na Karoqa

Post autor: Shadoon »

MarcinG pisze:Czytam ten wątek i zastanawiam się teraz nad moim zamówieniem (już złożonym).
Zamówiłem samochód 19 stycznia i w warunkach sprzedaży mam zapisane, że będzie on gotowy do odbioru najpóźniej 30.04.2019r. Dzwonił do mnie też przedstawiciel innego salonu (gdzie kiedyś zostawiłem kontakt), powiedziałem Mu, że już zamówiłem samochód pogadaliśmy i dowiedziałem się, że On raczej podaje terminy bliższe październikowi...
Skoro są takie opóźnienia, to który termin jest bardziej realny? A co jeśli termin nie zostanie dotrzymany, rezygnacja z Karoq i szukanie innej marki/modelu?
Termin jaki został wpisany w zamówieniu raczej niestety ciężko uznać za realny. Przykładowo w zamówieniu z połowy 10.2018 r. wpisali 31.03.2019 r., a wciąż brak wyznaczonego terminu produkcji przez fabrykę.

Można wycofać zaliczkę i po temacie (dealerzy podobno nie robią problemów).

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

batman_xp1
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI, Style

Post autor: batman_xp1 »

Może być tak że "wbijasz" się w zamówienie które salon złożył już dawno temu. Teraz skroją tylko detale pod Ciebie i może być tak że auto dostaniesz w terminie.

MarcinG
Samochód: Karoq 1.5 TSI DSG 4x4

Post autor: MarcinG »

Dzięki za odpowiedzi. Zadzwonię pod koniec miesiąca zapytać jaki jest staus.
I pytanie jeszcze do forumowiczów, jeśli był 'poślizg' to czy byliście już wcześniej na to przygotowani podczas składania zamówienia? Czy długi czas oczekiwania został Wam jakoś 'zrekompensowany'?

michalw

Post autor: michalw »

Praktycznie rok temu (12 lutego) złożyłem zamówienie na 1.5 Style DSG.
Miał być przekazany do końca czerwcu 2018 r. - termin produkcji uzyskałem szybko (po 2 tyg.) i faktycznie miał być produkowany w czerwcu 2018.
Niestety (teraz w sumie się cieszę) w czerwcu się okazało, iż termin produkcji przeskoczył na marzec 2019 r.
Więc jeszcze bym teraz czekał na auto :-)
Zrezygnowałem i kupiłem Tiguana - dealer (ten sam co od Skody) zaproponował mi niezły upust na Tiguana w ramach rekompensaty.
Także wszystko pięknie się ostatecznie złożyło (chociaż wtedy byłem mocno zły) i teraz nie żałuję.
Po kilku miesiącach użytkowania stwierdzam, że bym go za Chiny nie zamienił na Karoqa a dostałem go w cenie bardzo zbliżonej (po tym mega rabacie).

Awatar użytkownika
Andrew1962
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5

Post autor: Andrew1962 »

Witam po raz kolejny. U mnie potwierdzili produkcję na 9 tydzień więc już tuż tuż. Przypomnę, że zamówienie z połowy października, wersja 1,5 manual, Style z dodatkami ale bez "wodotrysków" Wg dealera mam się przymierzać do odbioru ok. połowy marca. Zastanawiam się po doświadczeniach z ostatnich nowych samochodów czy nie zamówić sobie powłoki ceramicznej na świeże auto? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Warto czy nie? Jak długo to coś spełnia swoją rolę? Reklamy są OK ale to tylko PR dla klientów. Pozdrawiam ciągle oczekujących! Nie traćcie wiary i nadziei ;)

michjed
Samochód: Skoda Karoq Style 1,5 TSI DSG

Post autor: michjed »

Andrew1962 pisze:Witam po raz kolejny. U mnie potwierdzili produkcję na 9 tydzień więc już tuż tuż. Przypomnę, że zamówienie z połowy października, wersja 1,5 manual, Style z dodatkami ale bez "wodotrysków" Wg dealera mam się przymierzać do odbioru ok. połowy marca. Zastanawiam się po doświadczeniach z ostatnich nowych samochodów czy nie zamówić sobie powłoki ceramicznej na świeże auto? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Warto czy nie? Jak długo to coś spełnia swoją rolę? Reklamy są OK ale to tylko PR dla klientów. Pozdrawiam ciągle oczekujących! Nie traćcie wiary i nadziei ;)
Ja ma powłokę i hmmm ..... na pewno nie jest tak, że zimowy brud zmyjesz na myjni ręcznej wodą. W lecie niby trochę łatwiej ale i tak myje rękawicą. O tym, że coś mam położone świadczy to jak zachowuje się woda na karoserii. Co do trwałości to ciężko powiedzieć bo raz na pół roku jest robiony tzw. przegląd i coś jest nakładane prawdopodobnie jakiś składnik hydrofobowy. Mam powłokę 4Nano Silver a że nie mam porównania do innych produktów to nie wiem czy to jest to co powinno być. Faktem jest to, że umyty i wysuszony ręcznikami samochód wyglada efektowniej (czarny mój, gdzieś na forum są zdjęcia). Pewnie zależy od koloru.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Była srebrna Octavia II Fl Combi Style 1,4 TSI. Obecnie czarny Karoq Style 1,5 TSI+DSG i srebrna Fabia III Style 1,2 TSI+DSG

batman_xp1
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI, Style

Post autor: batman_xp1 »

Andrew1962 pisze: 14 lut 2019, 23:02 Witam po raz kolejny. U mnie potwierdzili produkcję na 9 tydzień więc już tuż tuż. Przypomnę, że zamówienie z połowy października, wersja 1,5 manual, Style z dodatkami ale bez "wodotrysków" Wg dealera mam się przymierzać do odbioru ok. połowy marca. Zastanawiam się po doświadczeniach z ostatnich nowych samochodów czy nie zamówić sobie powłoki ceramicznej na świeże auto? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Warto czy nie? Jak długo to coś spełnia swoją rolę? Reklamy są OK ale to tylko PR dla klientów. Pozdrawiam ciągle oczekujących! Nie traćcie wiary i nadziei ;)
Kiedy dostałeś termin produkcji?

BEATA&KRZYSZTOF

Post autor: BEATA&KRZYSZTOF »

Dzisiaj byliśmy w salonie, aby spytać, czy możemy jeszcze dodać takie małe coś i dowiedzieliśmy się, że:
- termin produkcji wyznaczony na 7 tydzień już jest nieaktualny,
- nowy termin produkcji wyznaczony na 8 tydzień.
Teraz pewnie po dodaniu małego czegoś znowu nam się przesunie. Aktualnie mamy tylko nadzieję, że nie przytrafi nam się historia pana, który właśnie odebrał Kodiaqa zamówionego w 2017 r. Pan chciał już zrezygnować, ale niestety zawarł wcześniej jakąś tam umowę leasingu i ponoć nie mógł nic zmienić.

Awatar użytkownika
M_Kurak
Samochód: Skoda Karoq 1,5

Post autor: M_Kurak »

BEATA&KRZYSZTOF pisze: 16 lut 2019, 17:13 Dzisiaj byliśmy w salonie, aby spytać, czy możemy jeszcze dodać takie małe coś i dowiedzieliśmy się, że:
- termin produkcji wyznaczony na 7 tydzień już jest nieaktualny,
- nowy termin produkcji wyznaczony na 8 tydzień.
Teraz pewnie po dodaniu małego czegoś znowu nam się przesunie. Aktualnie mamy tylko nadzieję, że nie przytrafi nam się historia pana, który właśnie odebrał Kodiaqa zamówionego w 2017 r. Pan chciał już zrezygnować, ale niestety zawarł wcześniej jakąś tam umowę leasingu i ponoć nie mógł nic zmienić.
Termin produkcji można uznać za pewny jeżeli zamówienie znajduje się w tzw. tygodniu zamkniętym. 7 tydzień minął, 8 tydzień zaczyna się jutro. Wg mojej wiedzy 8 tydzień został zamknięty ponad tydzień temu. Aktualnie jest też zamknięty 9 tydzień. Warto zapytać w którym tygodniu jest Wasze zamówienie, bo nie jest możliwym modyfikacja zamówienia jeśli ma status zamkniętego.

BEATA&KRZYSZTOF

Post autor: BEATA&KRZYSZTOF »

Wydaje mi się, że jeśliby to był termin zamknięty to nie byłoby możliwości modyfikacji zamówienia. Mam tylko nadzieję, że przed wakacjami auto dostanę.

ODPOWIEDZ