Usterki, awarie, wady fabryczne Karoqa FL
Re: Usterki, awarie, wady fabryczne Karoqa FL
Czy też u Was trzeszczą plastiki w drzwiach, kokpicie przy nawet najmniejszych nierównościach? Odnoszę wrażenie, że w Skodzie Octavia 2012 jakość wykonania była o niebo lepsza...
Druga irytująca usterka, przy podłączeniu do Android Auto w 90% przypadków nie mam głosu w nawigacji Google ani Asystencie Google. Muszę na chwilę włączyć i wyłączyć obsługę głosową w Skodzie.
Druga irytująca usterka, przy podłączeniu do Android Auto w 90% przypadków nie mam głosu w nawigacji Google ani Asystencie Google. Muszę na chwilę włączyć i wyłączyć obsługę głosową w Skodzie.
-
Auxencjusz
- Samochód: Karoq 1.5
Jaki telefon? Jaki Android w telefonie?
U mnie jest podobnie, specjalnie kupiłem nowy telefon żeby używać nawigacji. Poco F6 Pro połączył się bez problemu po BT i nawet nawigacja fajnie chodziła przez jakąś chwilę. Ale potem komunikaty głosowe zaczęły się urywać by po czasie nastąpiła cisza. Próba testu głosu w Mapach Google - cisza. Ale zrobiłem research - ogólnie jest problem cholerny z Androidem 14. Google i producenci telefonów mówią że jest wszystko ok i że to wina implementacji Android Auto w samochodach (nie znalazłem o jaką markę chodzi). Połączyłem więc po kablu. I nagle, komunikaty zaczęły działać dobrze - nie nie urywało, pełne wypowiedzi. Ale w pewnym momencie nastąpiła cisza, podobnie jak po BT.
Myślę sobie ok, chińczyk. No więc zwróciłem Poco i kupiłem referencję - Pixela 8.
Telefon, podobnie jak poprzedni połączył się bez problemu po BT i po tymże zaczął normalnie przesyłać dźwięk. Nic nie urywało, efekt podobny jak poprzedni po kabelku. I już się ucieszyłem ale po jakimś czasie znowu nastąpiła cisza.
Podłączyłem więc po kablu - efekt ten sam.
Doraźnie u mnie głos się pojawiał przy ręcznej aktywacji asystenta google (np hey google opowiedz mi dowcip). W momencie gdy pojawia się ten okropny głos asystenta google (naprawdę nie dało się dać kogoś innego na Polskę?) opowiadającego ten sam suchar - pojawiają się w tle komunikaty nawigacji. I potem przez jakiś czas znowu jest głos.
Odkryłem też że często nie trzeba prosić o opowiedzenie kawału, wystarczy kliknąć asystenta i potem go wyłączyć i głos nawigacji wraca.
Dla mnie to jest babol softowy z wyciszaniem kanału do transmisji dźwięku z nawigacji. Prawdopodobnie jest współdzielony z czymś innym i jest gdzieś tam wyciszany niepotrzebnie. Czyli wygląda na to, że google i producenci telefonów mają rację - to nie ich wina.
W ASO mówili że trzeba podstawić pojazd na diagnostykę, że mają jakieś swoje własne updaty i może to coś pomoże. Powiedzieli też, że ta diagnostyka + wgrywanie nowego softu trochę trwa i trzeba pojazd zostawić na ok. 4 godziny.
Powiedzieli też, że generalnie pierwsze słyszą o takim problemie...
P.S. : Mam też stary telefon na Adroidzie 10. Po podłączeniu po kabelku - bezproblemowa współpraca (tyle że wolna bo to słaby telefon) a wskazówki nawigacji lądują od razu między zegarami bez tego dziwnego komunikatu o kompasie (to chyba jakiś kolejny, "kompasowy" babol). Nie testowałem długo (30 minut bodajże) ale nic się w tym czasie nie wyciszało, głos nie znikał.
-
kamska
- Samochód: Karoq 2.0 TDI Sportline 2022r.
U mnie nic nie trzeszczy, nie szumi i ogólnie nie wydaje żadnych dźwięków poza pomrukiem silnika i szumu wiatru.kulek79 pisze: ↑23 cze 2024, 16:13 Czy też u Was trzeszczą plastiki w drzwiach, kokpicie przy nawet najmniejszych nierównościach? Odnoszę wrażenie, że w Skodzie Octavia 2012 jakość wykonania była o niebo lepsza...
Niestety trzeba przyznać, że boczki drzwi są tragicznie plastikowe, podatne na zarysowania od np. metalowego kubka- dramat ale da się szczęśliwie użytkować auto pomimo tego.
-
kamska
Za 3 tygodnie mam 2 letni przegląd. Moje uwagi, to cały czas palące się doświetlanie zakrętów po zamknięciu auta przez 44 sekundy oraz zacinający się hamulec ręczny.
Bardzo Was proszę, sprawdźcie jak to u Was wygląda, czy u Was te problemu nigdy nie wystąpiły?
Bardzo Was proszę, sprawdźcie jak to u Was wygląda, czy u Was te problemu nigdy nie wystąpiły?
Wyłącz follow me home to nie będzie świecił. A ten hamulec to jak się zacina bo on działa różnie w różnych sytuacjach, inaczej jak masz zapięty pas, inaczej jak rozpięty i inaczej jak drzwi są nie domknięte.
-
kamska
Hahha jaki TY mądry.
Coming/Leaving Home doświetla drogę światłami pozycyjnymi w wybranym przez użytkownika czasie ( chyba max 15sekund). Oczywiście wyłączone i nadal świeci doświetlanie zakrętów przez 44sekundy. Więc to inny problem.
Co do hamulca, to sugerujesz, że mam nie domknięte drzwi?
. Co do pasów, to użytkuje od końca 2019r to ustrojstwo i nie zauważyłem, aby zapięte/odpięte pasy miały jakiekolwiek znaczenia na obsługę auta, poza nasilającym się dzwiękiem.
Coming/Leaving Home doświetla drogę światłami pozycyjnymi w wybranym przez użytkownika czasie ( chyba max 15sekund). Oczywiście wyłączone i nadal świeci doświetlanie zakrętów przez 44sekundy. Więc to inny problem.
Co do hamulca, to sugerujesz, że mam nie domknięte drzwi?
W moim przypadku hamulec postojowy nie odpuszcza automatycznie jeśli którekolwiek z drzwi są niezamknięte.kamska pisze: ↑28 cze 2024, 21:56 Hahha jaki TY mądry.
Co do hamulca, to sugerujesz, że mam nie domknięte drzwi?. Co do pasów, to użytkuje od końca 2019r to ustrojstwo i nie zauważyłem, aby zapięte/odpięte pasy miały jakiekolwiek znaczenia na obsługę auta, poza nasilającym się dzwiękiem.
-
langolier
- Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki
To raczej zaleta
-
kamska
Można to w prosty sposób ominąć podczas np. wymiany klocków hamulcowych ( przerabiałem w Golfie MK 7). Wystarczy wysiąść z auta z opuszczoną szybą i np. deską wcisnać hamulec, ręczny się zwolni. Każdy komputer da się oszukaćJuras pisze: ↑02 lip 2024, 17:13W moim przypadku hamulec postojowy nie odpuszcza automatycznie jeśli którekolwiek z drzwi są niezamknięte.kamska pisze: ↑28 cze 2024, 21:56 Hahha jaki TY mądry.
Co do hamulca, to sugerujesz, że mam nie domknięte drzwi?. Co do pasów, to użytkuje od końca 2019r to ustrojstwo i nie zauważyłem, aby zapięte/odpięte pasy miały jakiekolwiek znaczenia na obsługę auta, poza nasilającym się dzwiękiem.
Mam Pixel 7 (Android 14) i testowy Samsung A20e (Android 10). Na obu w 9 na 10 przypadkach podłączania zarówno bezprzewodowo jak i po kablu nie mam głosu w nawigacji Google i Asystencie Google. U mnie nie pomaga włączenie Asystenta Google, w nim też mam ciszę... jak powiem np. opowiedz dowcip, to nic się nie dzieje. Pomaga tylko albo ponowne podłączenie AA albo uruchomienie asystenta Skody (Laura?).Auxencjusz pisze: ↑25 cze 2024, 20:19Jaki telefon? Jaki Android w telefonie?
U mnie jest podobnie, specjalnie kupiłem nowy telefon żeby używać nawigacji. Poco F6 Pro połączył się bez problemu po BT i nawet nawigacja fajnie chodziła przez jakąś chwilę. Ale potem komunikaty głosowe zaczęły się urywać by po czasie nastąpiła cisza. Próba testu głosu w Mapach Google - cisza. Ale zrobiłem research - ogólnie jest problem cholerny z Androidem 14. Google i producenci telefonów mówią że jest wszystko ok i że to wina implementacji Android Auto w samochodach (nie znalazłem o jaką markę chodzi). Połączyłem więc po kablu. I nagle, komunikaty zaczęły działać dobrze - nie nie urywało, pełne wypowiedzi. Ale w pewnym momencie nastąpiła cisza, podobnie jak po BT.
Myślę sobie ok, chińczyk. No więc zwróciłem Poco i kupiłem referencję - Pixela 8.
Telefon, podobnie jak poprzedni połączył się bez problemu po BT i po tymże zaczął normalnie przesyłać dźwięk. Nic nie urywało, efekt podobny jak poprzedni po kabelku. I już się ucieszyłem ale po jakimś czasie znowu nastąpiła cisza.
Podłączyłem więc po kablu - efekt ten sam.
Doraźnie u mnie głos się pojawiał przy ręcznej aktywacji asystenta google (np hey google opowiedz mi dowcip). W momencie gdy pojawia się ten okropny głos asystenta google (naprawdę nie dało się dać kogoś innego na Polskę?) opowiadającego ten sam suchar - pojawiają się w tle komunikaty nawigacji. I potem przez jakiś czas znowu jest głos.
Odkryłem też że często nie trzeba prosić o opowiedzenie kawału, wystarczy kliknąć asystenta i potem go wyłączyć i głos nawigacji wraca.
Dla mnie to jest babol softowy z wyciszaniem kanału do transmisji dźwięku z nawigacji. Prawdopodobnie jest współdzielony z czymś innym i jest gdzieś tam wyciszany niepotrzebnie. Czyli wygląda na to, że google i producenci telefonów mają rację - to nie ich wina.
W ASO mówili że trzeba podstawić pojazd na diagnostykę, że mają jakieś swoje własne updaty i może to coś pomoże. Powiedzieli też, że ta diagnostyka + wgrywanie nowego softu trochę trwa i trzeba pojazd zostawić na ok. 4 godziny.
Powiedzieli też, że generalnie pierwsze słyszą o takim problemie...
P.S. : Mam też stary telefon na Adroidzie 10. Po podłączeniu po kabelku - bezproblemowa współpraca (tyle że wolna bo to słaby telefon) a wskazówki nawigacji lądują od razu między zegarami bez tego dziwnego komunikatu o kompasie (to chyba jakiś kolejny, "kompasowy" babol). Nie testowałem długo (30 minut bodajże) ale nic się w tym czasie nie wyciszało, głos nie znikał.
Zauważyłem, że na innych nawigacjach jest OK, np. NaviExpert, więc ewidentnie Skoda nie lubi tylko nawigacji od Google.