Recenzje, testy, opinie o Škodzie Karoq

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
marcin
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5TSI 150KM

Re: Recenzje, testy, opinie o Škodzie Karoq

Post autor: marcin »

Kraq pisze: 15 mar 2018, 9:19 www.motomaniacy.tv

Tego gościa nie da się słuchać... doszedłem do połowy, ale jak stwierdził, że nie poradził sobie z Varioflexem... wyłączyłem go.

Tak jak to w innym temacie było wspomniane.. włączył radio i powiedział, że Canton do d**y.

Aż się boję co dalej "mądrego" mówił...

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

marcin
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5TSI 150KM

Post autor: marcin »

Tu widać, że różnica w przyspieszaniu Normal <-> Sport nie jest zbyt duża.

1.5 TSI

2.0TDI 4x4

tborowsk

Post autor: tborowsk »

Dlatego cały czas jestem zdania, że przy codziennej eksploatacji samochodu w zupełności wystarczy tryb normal. Nie widzę potrzeby dopłaty do zmiany trybów jazdy.

Swoją drogą rozpędzanie lekkiego SUVa, do prędkości 200 km/h, to dla mnie spore szaleństwo. To jednak dużo wyższe auto, niż sedan czy hatchback i boczne ruchy powietrza mogą być niebezpieczne. Moim zdaniem optymalna prędkość tego auta to 120-140 km/h. 140 km/h na godzinę na pewno nie przy wietrznej pogodzie.

Jakiś czas temu miałem Forda C-Maxa (który również miał 1,6 m wysokości, ale dużo niższy prześwit), to przy prędkości 140 km/h przy wietrznej pogodzie na autostradzie było niebezpiecznie. Musiałem zwalniać do 120 km/h, aby czuć się bezpiecznie.

tborowsk

Szaraq
Samochód: Karoq 1.5 Style 150KM DSG

Post autor: Szaraq »

To jeszcze trzeba docierać nowe auta? Nie jestem specjalistą, ale wydawało mi się że współczesne auta są od razu gotowe do normalnej jazdy? Według czyich zaleceń trzeba je docierać - serwisu fabrycznego?

tborowsk

W ciągu ostatnich 3 latach odbierałem 3 nowe auta. Jeden ze sprzedawców powiedział, że dotarcie wymaga jazdy do 1500 km z mniejszymi obrotami. Z kolei 2 sprzedawców przy odbiorze dwóch kolejnych samochodów powiedziało, że auta są przygotowane do jazdy i nie ma czegoś takiego jak dotarcie. Ostatnio brat odbierał nowe auto i handlowiec również powiedział, że nie ma czegoś takiego jak dotarcie.

W instrukcji jest napisane jedynie, że do 1500 km auto może palić więcej. U mnie to się nie sprawdziło i każde z 3 aut, które odebrałem paliło od początku tyle samo, ile po roku czy dwóch latach użytkowania.

Brxnit

Post autor: Brxnit »

Z tego co pamiętam to w instrukcji Karoqa jest informacja żeby przez 1500 km nie przekraczać 75% dostępnych obrotów.

batman_xp1
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI, Style

Post autor: batman_xp1 »

W instrukcji obsługi jest informacja o sposobie docierania auta ( do 1500km)

tborowsk

Brxnit pisze: 19 mar 2018, 11:50 Z tego co pamiętam to w instrukcji Karoqa jest informacja żeby przez 1500 km nie przekraczać 75% dostępnych obrotów.
Przy benzynie, to 6000 obrotów. Raczej przy standardowej eksploatacji rzadko wchodzimy na takie obroty, zatem moim zdaniem pojęcie dotarcia w tym momencie nie istnieje.

batman_xp1
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI, Style

Post autor: batman_xp1 »

Oprócz obrotów zalecane jest aby nie obciążać silnika np. poprzez podczepienie przyczepy.

ODPOWIEDZ